Снимка: Булфото

От Сливенската митрополия призоваха патриарха, духовенството и миряните да подкрепят Стария бряст в града в конкурса "Европейско дърво на годината".

В писмо апел, публикувано на сайта на митрополията и подписано от секретаря й Вълкан Янев, се казва: "С искрено уважение и братско чувство Ви каня да се приобщите към актуалната българска кауза символът на град Сливен – Стария бряст, да стане дърво на Европа за 2014 година.

Победителят в националния конкурс от Сливен месеци наред обединява българите от всички краища на родината и нашите сънародници, пръснати по цял свят", се чете в писмото.

В него се посочва още, че Стария бряст е природен феномен на възраст над хиляда години, като се смята, че е остатък от някогашната Велика българска гора (Magna silva bulgarica), която през античността и средновековието се е простирала от Адриатика до Черно море.

Гласуването продължава до 28 февруари 2014 година, а ако още не сте подкрепили Стария бряст, може да го направите  на адрес http://www.treeoftheyear.org.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase