Снимка: Булфото, архив
fallback

За срок от две години строителството в зоната с дюните в  Несебър се забранява. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За целта е издадена заповед от министър Искра Михайлова по Закона за биологичното разнообразие за защитена зона  „Ахелой-Равда-Несебър“. С нея се забранява строителство в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Скандалът „Дюнигейт” избухна в последните дни на 2012 г., когато започна строителството на нов туристически комплекс в Несебър върху дюни в защитена местност. Атрактивният терен е продаден от агроминистерството на физическо лице. Още на следващия ден е препродаден на четири пъти по-висока цена. След още три седмици обектът вече има разрешение за строеж - за 122 къщи. Строителството започва в навечерието на новогодишните празници.

С решение от 14 февруари 2014 г. на Административният съд в Бургас беше окончателно разрешено строителството на дюните в Несебър. Веднага на мястото бяха възстановени огражденията и изникнаха фургони.
С издадената днес заповед на екоминистъра се забранява жилищно, курортно и вилно строителство, включително изграждане на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.
Заповедта се отнася и за имот в местността Кокала, в землището на Несебър, за който има издадено разрешително за строеж на възложителя „Сле Груп” ЕООД. Заповедта е издадена предвид опасността от увреждане или унищожаване на дюнни природни местообитания, предмет на опазване в защитената зона.

Забраната се налага за срок от две години или до издаване на заповед на министъра на околната среда за обявяването на защитена зона „Ахелой-Равда-Несебър”, уточняват от МОСВ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

UK

преди 10 години

Малко популизъм преди избори! След изборите ще завраят, че има народ!!

18

Виновни

преди 10 години

Правилно решение. Въпреки, че ще бъдат обвинени, че спират бизнеса от приближени фирми до ГЕРБ, но така е в България, който си върши работата обикновено е виновен.

17

Borisov

преди 10 години

А къде са сега всички, които атакуваха министерството на околната среда, че не прави нищо?

fallback