Снимка: Булфото

Изключително нисък е процентът на използваемост на минералните извори в Българи, обяви д-р Кирил Панайотов, управител на лечебни заведения в Русе.

По думите му това до голяма степен се дължи на ниския интерес, тъй като хората не могат да отделят необходимите средства, за да се възползват от услугата, съобщава БТА.

Друга причина е и тежката процедура, която трябва да се следва, за да се получи разрешение за ползване на минерална вода.

"Има огромен брой извори, които са сондирани и каптирани, но след това не се използват", заяви Панайoтов и даде пример със Софийското поле, където има горещ минерален извор, покрай който расте папрат, но никой не употребява водата от него за лечение.

По думите му в Северна България се използват едва пет-шест минерални извора.

Д-р Панайотов каза още, че биологична характеристика на минерални извори в България не е правена след 1990 година. Той обясни, че в балнеокомплекса в курорта Нареченски бани например между 50 и 90 процента от посетителите са чужденци, като това зависи от сезона. Сред тях най-много са гостите от Турция и Гърция.

Минералната вода в него се използва при множество болести като опорно-двигателни проблеми, артрит, невралгии, сексуални смущения, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания. Извършва се лечение и с радонова вода, която е подходяща при проблеми със сърцето и кръвното налягане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase