Снимка: Булфото

В 11 областни града няма денонощна аптека, а в 38 общини в България няма аптеки, работещи по договор с Националната здравноосигурителна каса, обяви проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) по време на пресконференция в националния пресклуб на БТА.

По думите му в София например в неделен ден няма нито една работеща аптека, която да приготвя лекарства.

По думите на проф. Гетов е необходимо да влезе в сила Национална аптечна карта, която да покаже къде в страната е нарушен достъпът до лекарства за пациентите, да се създадат стимули за откриване на аптеки в малки населени места.

Той посочи, че е получил уверение от Министерството на здравеопазването, че подобна карта ще бъде факт през тази година. Проф. Гетов каза още, че целта на тази карта не е да се закриват аптеки. Той увери, че няма да се създават непреодолими условия за откриването на нови аптеки.

Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова, заместник- председател на БФС, припомни, че работещите в аптеките трябва да изпълнят рецепта за 6 минути, а протокол - за 9, като това по никакъв начин не е в ущърб на пациентите и няма да бъдат връщани нуждаещите се от лекарства.

Стайкова бе категоричен, че това времево ограничение не е налагане на лимит, а стандарт за качество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase