Снимка: архив, БулФото
fallback

Преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности ще могат да се поставят и в т.нар. зона А на Черноморското крайбрежие, която обхваща 100 м от брега, решиха депутатите.

Днес Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, внесени от депутати от "Коалиция за България", предаде БТА.

Според поправките преместваемите обекти на първа линия не трябва да надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3,6 м.

Според вносителите на поправките въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и това е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Приетите днес промени в закона предвиждат размерът на концесионното плащане и на наемната цена да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Депутатите приеха и предложението на ГЕРБ черноморските общини сами да определят периода за забрана на строителните дейности. Всяка година най-късно до 1 март, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи.

Ако Общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Павлин

преди 10 години

*** до шия, ах как заля ни такава помия

30

qwerty

преди 10 години

До EU citizen Това,че съм неграмотен не е важно,важното е ,че веригата "Лафка" единствена спечели лиценз да продава алкохол и цигари и други подобни обекти няма да имат това право.

29

Анонимен

преди 10 години

какво да очакваш от правителство и парламентарни групи които стоят зад него съставени от *** и крадци

fallback