Снимка: архив, Булфото
fallback

Бебе, родено във Временния център за настаняване на имигранти в Ковачевци, не съществува по документи, съобщиха от Областната админстрация.

Според законовата процедура в специални карти на възрастните хора, които влизат в България, за да търсят убежище, са вписани децата, с които те са преминали границата.

Пеленачето обаче е родено в България и не е вписано в тази карта. От друга страна, законът не позволява то да бъде регистрирано с ЕГН, докато майка му не получи статут на бежанец, обясни пред БТА заместник-областният управител Галина Никодимова.

"Документалните и процедурни неуредици, свързани с регистрацията на чуждите граждани у нас създават проблеми", поясни тя.

По думите й наскоро станало ясно, че представители на Хелзинкския комитет и на Върховния комисарият по бежанците са договорили с Агенцията по бежанците у нас чуждите граждани, които вече са получили статут на бежанци, да могат да остават в лагерите за временно настаняване, какъвто е и този в Ковачевци, 6 месеца след това.

Досега процедурата предвиждаше в 14-дневен срок те да напуснат центъра и да търсят външен адрес или настаняване в интеграционен център.

От областната администрация са поискали обяснение в тази връзка от Агенцията по бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

мераклия

преди 10 години

до 63 - продадох майка сиИзкарай на сергията нещо по свежо! Кажи нещо за сестрата - години, цена!?

43

хидко

преди 10 години

Чужденците не могат да имат ЕГН, докато не получат гражданство. Дотогава имат номер на чужденец. Не би следвало да има проблем да се издаде подобен на бебока. Въпросът е, че чиновниците не знаят принципа, а чакат заповед и инструкция. Страх ги е да действат самостоятелно и да поемат отговорност.

42

продадох майка си

преди 10 години

каквито и да бяха бежанците пак щяхте да ги мразите,това че са *** в случая няма значение,щото сме такива българите,Всеки който е от по голям град възприема този от по малкия или по бедния или в случая по закъсалия като тунеядец,селянин,задръстеняк....и затова става въпрос,че не ми са кой знае колко приятни мюслюманите но ВОЙНА Е А НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ХОРА

fallback