Снимка: Булфото

Зимата създаде проблеми на два от най-големите гранични пункта на българо-румънската и българо-турската граница - ГКПП Дунав мост на Русе и ГКПП Капитан Андреево, предаде Агенция "Фокус".

Временно няма да се пропускат моторни превозни средства пред ГКПП - Дунав мост, като мярката е с превантивна цел, заради влошената метеорологична обстановка в Румъния, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Движението по национален път Букурещ - Гюргево ще бъде временно спряно, поради тежка метереологична обстановка - снеговалеж, поледици, силен вятър. Спирането на МПС през ГКПП - Дунав мост е превантивно, с оглед избягване на аварийни ситуации по пътищата.

Съобщението от румънската „Гранична охрана“ е получено към 15.30 часа. Властите в Румъния са отправили молба за предприемане на съответните мерки от българска страна за спиране движението на автомобили през ГКПП - Дунав мост - Русе. Своевременно се уведомяват МПС, които са се насочили в тази посока.

Временно е ограничено движението на товарни автомобили по път I-5 Русе-Бяла, в посока граница с Румъния, поради тежки метеорологични условия на територията на Румъния и снегонавявания в Област Русе, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Пропускат се единствено леки моторни превозни средства и автобуси с румънска регистрация. Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на контролните органи.

Към 06.00 часа тази сутрин, временно е било преустановено пропускането на пътници и МПС през ГКПП - "Капитан Андреево" на вход и изход. Причината е свързана с технически затруднения в информационната система на съседната на България територия.

Срив в компютърната система на Генералната дирекция по сигурността (ГДС) към 04.00 часа тази сутрин напълно блокира движението през турските ГКПП към Европа, предаде турският телевизионен канал NTV.

Поради сериозния проблем, е образувана голяма опашка от чакащи МПС да напуснат Турция на ГКПП Капъкуле край Одрин. Изнервените водачи протестират чрез периодично натискане на клаксоните на блокираните автомобили.

Подобни опашки от чакащи автомобили има и на другия ГКПП на турско-българската гранита Хамзабейли-Лесово, както и на двете ГКПП на турско-гръцката граница – Ипсала и Пазаркуле.

Директорът на одринската полиция Джемил Джейлян заяви, че не разполага с информация кога ще бъде отстранен проблемът и поясни, че в момента обработката на документите на излизащите извън Турция се осъществява ръчно от граничните полицаи.

Екипи на "Пътна полиция" спират товарните автомобили, които са се насочили към ГКПП-Дунав мост, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Отклонява се потока от тежкотоварни автомобили на крайпътни паркинги на територията на областите Велико Търново, Плевен, Разград, Стара Загора и Хасково. . От "Пътна полиция" призовават шофьорите на български тежкотоварни автомобили да отложат пътуването към Румъния през ГКПП-Дунав 
мост до нормализиране на обстановката.

Междувременно, към 17.00 часа е възстановен обичайният пропускателен режим през ГКПП-Капитан Андреево и ГКПП-Лесово.

От пресцентъра на агенция "Пътна инфраструктура" предадоха, че пътищата в страната са проходими при зимни условия.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа.

През следващото денонощие метеорологичната прогноза е за студено време със снеговалежи.  Препоръките към шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили са да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase