Снимка: Булфото

При инцидент в подстанция в Ихтиман загина човек, а друг е с опасност за живота, съобщи агенция "Фокус". По първоначални данни, причината за трагедията е възникнала волтова дъга, при отстраняване на авария.

Двама служители са били на мястото, като единият на 56-годишна възраст е загинал, а другият - 60-годишен е с 90 % изгаряния и е настанен в „Пирогов”.

Трудовата злополука е станала в подстанция на бившия чугунолеярен завод в Ихтиман. Подстанцията не е собственост на ЧЕЗ или на НЕК, а е собственост на частна фирма, която се помещава в сградата на бившия завод.

Самата авария е възникнала около 01.40 часа тази нощ и електрозахранването е било прекъснало. Двамата от служителите, които са отговаряли за отстраняването на аварията, са започнали работа. Но по време на отстраняването на проблема, е възникнала волтова вълна, при която е починал 56-годишният служител, а колегата му е бил тежко ранен и в момента лекари се борят за живота му.

На местопроизшествието е извършен оглед, и е образувано досъдебно производство. По случая се води разследване.

Във връзка с възникналата авария, Министерството на икономиката и енергетиката информира, че подстанция "Ихтиман" и активите й са собственост на Чугунолеярен завод - Ихтиман. Подстанция "Ихтиман" се използва от ЧЕЗ за електроснабдяване на града и околните села. Държавните дружества ЕСО и НЕК нямат ангажимент към поддръжката на подстанцията.

Пострадалите работници не са служителите нито на ЕСО, нито на НЕК.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase