Снимка: Булфото, архив
fallback

Раждането в ранна възраст е един от основните проблеми пред колегите в Пловдив, коментира началникът на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив проф. д-р Благовест Пехливанов.

По думите му почти всяка седмица има поне по една 14 или 15 -годишна родилка, като 99 на сто от тях са от ромски произход.

“На този проблем не се обръща достатъчно внимание, а коментарите, че това е характерно за етноса не важат, при положение че те живеят в това общество”, категоричен бе Пехливанов, цитиран от БТА.

Според него контрацепцията при ромите липсва и така всяко роденото женско бебе след 14 години на практика също ще бъде майка.

Благовест Пехливанов съобщи още, че през миналата година в клиниката са се родили близо 2000 бебета.

Повечето са родени по естествен начин, противно на това, което се опитва да се наложи като тенденция повечето жени да раждат чрез цезарово сечение, каза началникът на клиниката. От началото на годината до сега в болницата са родени 130 деца, а само днес  - на празника на родилната помощ, са проплакали 6 бебета.

Екипът от акушери и гинеколози в клиниката пресъздаде обреда от народната традиция на Деня на родилната помощ, в която празникът е по-популярен като Бабинден. Ритуалите през този ден са подчинени основно на засвидетелстването на почит и уважение  към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Отчето

преди 10 години

До ицо>Незабавно спиране на помощите,вие драги управляващи НОРМАЛНИ ли сте бе....Банда *** и > продажници.*** до *** ще стане и тогава лошо ви се пише.Късно е чадо, макар че си прав! Вече Е *** до ***. И процеса е необратим.

66

Глупци

преди 10 години

Тези, които гледате по телевизията всяка вечер да ви лъжат отдавна са изнесли парите си в Австрия, Швейцария и Кипър. Ще крадат още малко и след това ще хванат самолета, а вашите жени, майки и бащи ще бъдат затрити от полухората.

65

Анонимен

преди 10 години

До Black Deathнапълно те подкрепям...но има един мааалък проблем...образованието!Учители, директори...гледат да "избутат" учениците, водят ги, че присъстват в час...само за да не закрият училищата и да запазят работните си места...много скоро средното образование няма да им е проблем на ***,защото ще им се подарява...И в тази посока трябва да се променят нещата!И...съдебна отговорност/ефективна/ да носят родителите, бащата-тъпкач...а защо не и малката ***!И да им се вземат бебетата!

fallback