Снимка: архив, БулФото

Тютюнопроизводители поискаха законодателни промени и да имат право да продават до 10% от продукцията си под формата на нарязан тютюн. Според предложението върху това количество няма да се начислява акциз, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов пред Нова телевизия.

И днес протестите на производителите в село Вълкосел продължават. Родителите не пускат децата си на училище и детска градина с мотива, че нямат достатъчно средства. Обвиненията им са към държавата, която не може да реши проблемите на хората.

Още по темата
Тютюнопроизводителите увериха, че няма да продават своята продукция при сегашната изкупна цена от 5 лева. Те настояват за цени от 10 лева за килограм.

Припомняме, че в петък земеделският министър Димитър Греков съобщи, че правителството няма да обяви минимална изкупна цена на тютюна. По време на изложението "Зелена седмица" в Берлин той коментира, че разбира проблемите на производителите, но държавата не може да се намесва в пазарната икономика.

"Трябва да има договорни отношения между изкупвачите и производителите. Държавата трябва да определи фирмите, които ще изкупуват тютюна в нашата страна. Трето, трябва да има ясна и точна картина на производителите, които ще произвеждат и парите, които се отпускат под формата на субсидии, да отиват именно при тези, които произвеждат тютюн", обясни земеделският министър.

Това е промяна в позицията на министъра, който в началото на месеца заяви, че при изкупуването на тютюна трябва да има регулации, които да включват минимални изкупни цени, както и начален и краен срок за изкупуване на продукцията.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък проверява за наличие на картел между изкупвачите на тютюн.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase