Снимка: Булфото, архив
fallback

Неравномерно разпределената натовареност, честите прояви на некомпетентност в телефон 112 и отказът на личните лекари да се грижат за възрастните си пациенти и тези с хронични заболявания, са основните проблеми за Спешна помощ. Това стана ясно от думите на д-р Ангел Ангелов, началник на отдел „Медицински дейности" в Спешна помощ в София по bTV.

Според него спешният телефон 112 е паразитна структура, когато става въпрос за столицата.

Те работят по алгоритъм, който губи време, вместо да печели, не познават улиците в града, не могат да преценят сериозността на положението. Викат ни за зъбобол, губим излишно време, линейките се бавят за катастрофи и инсулти“, оплака се той.

Oще по темата
Лекарят смята, че ако се върне телефон 150, нещата ще се подобрят, защото там отговаряха медицински специалисти. 

„В София вчера работеха 14 екипа, от които 11 лекарски. Всеки един е имал около 12 посещения”, посочи д-р Ангелов, цитирайки статистиката от вчерашния ден за двумилионната столица.

Той припомни, че след инцидента пред столичния хотел „Хилтън” през лятото, когато почина на дете и имаше твърдения за закъснение на линейката, „един много отговорен служител на здравното министерство” е изнесъл данни, според които средно на спешен екип в страната се падат по три посещения за смяна“.

„По три посещения има във Видин, Кюстендил и Силистра. В София има по много повече – по 15- 20 и повече на ден”, подчерта д-р Ангелов.

„Освен това в София и Видин заплатите са едни и същи – единият прави 20 адреса и получава 600 лв., другият прави 3 и получава 600 лв. Докога така?” попита лекарят и настоя за рязка промяна конкретно за столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

5

преди 10 години

До до 20 Я! Д-р Гелев, това ти ли си, бе?!? Едвам те познах, така си се маскирал на 'анонимен'... Ама поне си признаваш в прав текст, че си свел "конферентните" само до две. И че явно малко ви бият, след като ти се зловидят полицейските заплати. Напомням ти, друже, че в много голяма степен от теб зависи колко ще вземат лекарите в спешна помощ. Тъй че стига рИва като вдовица... хъм... за азиатска фамилия...

43

министър

преди 10 години

Лекари в България вече не достигатДа са ни добре дошли африканцитеВажното е, че пари за заплати няма да даваме,симо за тъпоумни''реформи,,. Днес ще откриваме тел.112(даваме едни милиони). Утре го закриваме -други милиони. Комисионните - в джобчето на десетина експертчета в министерството-стари комсомолчета. Дайте и техните досиета . Да ги видим реформаторчетата - и от колко борда парички смучат

42

HR

преди 10 години

До СветлаДано на никой не му се случва това, което на теб ти се е случило. Но да казваш, че заплатите им са ниски защото на всички били ниски. Ами то един общ работник на строеж взема 3 пъти колко лекаря в спешно.Нередно е това което ти се е случито и да ходи се по нелепи и неспешни случаи на хипоходрици, които се чудят какво да си измислят като болест, но отиди при шефа на спешната помощ в твоя град и го помоли 1 смяна да изкараш с някой от екипите (няма да ти откаже) и ще ти стане лошо.

fallback