Грозната сцена се е разиграла пред паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. Снимка: Facebook

Военнослужещите от Карлово, за които се твърди, че са осквернили паметника на Евлоги и Христо Георгиеви, са наказани с последно предупреждение за уволнение, съобщи бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово, цитиран от "Фокус".

"Категорично не приемам постъпката им, това е уронване авторитета на българските военнослужещи", коментира той.

Още по темата

Според него, когато специализираните органи излязат с решение, те ще бъдат уволнени, ако се докаже, че действително са осквернили паметника.

Грозната сцена се разигра в началото на месеца. Освен, че се гавриха с паметника, военните пребиха и Ивайло Пръмов, който им направил забележка.

След почерпка в карловска дискотека, четиримата рейнджъри тръгнали към домовете си. Ибрям Камерлов отишъл за такси, а Рафет Сакатов вървял след него, разказаха по-късно самите военни.

Редниците Моско Пънгов и Мустафа Бекташ изостанали, защото им се ходело до тоалетна. Отричат обаче да са уринирали върху паметника.

"Ние не сме уринирвали върху паметника. Аз уринирвах под чешмичката, под храстите, встрани. Не сме уринирвали на паметника как може да пишат това!", обясни Мустафа Бекташ, като оправда постъпката си с факта, че са пили.

"Ивайло Пръмов твърди, че съм пикал върху паметника. Той няма с какво да се оправдае, защото той ме обиди и ме напсува, предизвика да стане този скандал. Просто ме предизвика, настигнахме го и го ударих", обясни на свой ред Моско Пънгов.

Жертвата на побоя пък разказа, че не е видял точно къде е случката с препикаването на паметника.

"Не съм видял точно къде отгоре или отстрани. Казах им да се съобразяват, че са в България и това е", каза той.

Побоят и разбитата бутилка в главата му, Ивайло Пръмов обясни с думите, че биячите му са били почерпени. Отказа обаче да посочи дали е бил обиждан от войниците и дали е бил наричан "гяур".

Пострадалият Пръмов обяви, че ще съди нападателите си. А след разследване на военната прокуратура министерството ще реши как да накаже четиримата рейнджъри.

Според генерал Шивиков истината е изкривена, повечето изнесено в медиите е тенденциозно и манипулирано и все още не е доказано на 100%, че паметникът е бил осквернен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase