Снимка: архив, Булфото

Средно по 500 автомобила в минута напускат столицата в навечерието на дълги празници. И за края на 2013 от столичния КАТ очакват поне толкова натоварен трафик.

Затова станалите вече традиционни зелени вълни на регулировчиците по булевардите "Ситняково", "Ботевградско" и Цариградско шосе, "Борис Трети" към Околовръстното и сега ще бъдат част от облекчаването на трафика.

Иван Тосев от КАТ-София обяви, че на 21 декември ще бъде подаден списък с камерите, които ще бъдат разположени, за да следят за движението по пътища.

"Съветваме шофьорите да не се изнервят, за да не се случват инциденти. Ще акцентираме на проверки за алкохол, употреба на наркотични вещества. Тези проверки ще бъдат около питейните заведения", допълни той.

Другото голямо предизвикателство пред полицията е превенцията на джебчийството в и около големите търговски центрове.

"От снощи имаме задържани точно такива две конкретни групи джебчии в мола. Хората трябва да отвикнат от стереотипа, по който досега разпознаваха джебчиите. По нищо не може да ги различите от средния европейски гражданин, да не говоря и за по-лъскаво облекло", обясни пък Младен Маринов, зам.-директор на СДВР.

От Охранителна полиция пък съветват, ако отсъстваме от вкъщи по празниците, съседи или близки профилактично да посещават домовете ни, за да се предотвратят евентуални обири.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase