Снимка: Булфото, архив

Остатъкът от средствата, които не е разплатила НЗОК за октомври и ноември, болниците ще получат през януари. Това увери шефът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова.

В същото време тя показаха разчети, според които през 2012 година за октомври болниците са отчели 136 милиона лева, а през октомври тази година – 157 милиона лева.

Още по темата
През ноември картината е аналогична - миналата година са отчели 134 милиона лева, а за 2013 година – 156 милиона лева.

„С над 20 милиона лева повече отчитат болниците в сравнение с предходната година, а аз нямам обяснение на този ръст. Нямаше епидемиологична обстановка, а ръстът е толкова“, коментира тя.

Според нея изводите от направените спешни проверки във всички болници показват, че има и такива, в които са вкарвани кушетки в коридорите и те са отчели над средномесечния разход.

„В болниците са вкарвани хора, които не са за болница. Най-много свалени дейности има в Габрово, в София. Тук не става въпрос за всички болници, в това число не влизат и отделенията, където има планови операции и тежки хирургии”, подчерта тя.

В момента се изплаща дейността на болниците за ноември, а надзорният съвет на Касата е взел решение всичко, което е останало в касата като икономии, да бъде насочено към параграф болнична помощ, допълни Тодорова.

По думите й по извънболничната помощ е разплатено на 100%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase