Снимка: Булфото, архив

Популациите на голяма част от обикновените видове птици в България намаляват с тревожни темпове. Това показват резултатите от националното проучване на широко разпространените видове птици, което се провежда ежегодно от 9 години насам от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Щиглецът намалява с 66%, пъдпъдъкът – с 64%, домашното врабче – с 50%, а градската лястовица – с 47%.

От общо 59 вида птици, включени в изследването, 30% намаляват, 10% са със стабилно състояние и едва 7% бележат ръст.

Сред тези, които се увеличават, са обикновеният пчелояд, голямото белогушо коприварче, еловият певец и горската чучулига. Сред другите видове с най-неблагоприятна тенденция освен горепосочените са обикновената кукувица, селската лястовица и сивата овесарка.

Сред основните заплахи за обикновените видове птици, които обитават земеделските земи, са премахването на храстите, разораването на затревените площи и прекомерната употреба на пестициди.

"Редки и застрашени видове като царския орел например, които също са свързани с пасищата и ливадите, могат да изчезнат напълно от българската природа, тъй като са тясно свързани със състоянието на средата и нейните обитатели (лалугери, полевки, таралежи, зайци, змии и др.)", предупреди Йордан Христов, координатор на проучването в БДЗП.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

ХОРАТА СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ВСИЧКО ИМ Е ПОЗВОЛЕНО И ЩЕ ИМ СЕ РАЗМИНЕ ВСЯКА ЖЕСТОКОСТ КЪМ ПРИРОДА, ЖИВОТНИ, СЕБЕПОДОБНИ ДОРИ. И СЕ ОКАЗВА ВСЪЩНОСТ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ Е НА НАЙ-НИСКОТО СТЪПАЛО В ПРИРОДАТА И САМО ТОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ Е ГОСПОДАР НА ПЛАНЕТАТА. КОЛКО ГЛУПАВО! ЧОВЕЧЕСТВОТО ЕДВА ЗАПОЧВА ДА ПЛАЩА ЦЕНАТА ЗА ТОВА.

8

Анонимен

преди 9 години

СИНИГЕР !!!

7

езичник

преди 9 години

това само доказва че полюсите бавно и сигурно се разменят. магнитното поле влияе на всички летящи създания. затова и пчелите изчезват. не са виновни отровите...просто е на път да стане нещо което е ставало милиони пъти на тази планета. нищо необикновенно не се случва. просто твърде одавна не е ставало и няма кой да помни за да разкаже...а може би има писаници но няма кой да чете.