Снимка: Булфото, архив

Преминаването на тежкотоварни автомобили през Маказа може да стане реално до началото на юни 2014 г. Това обявиха областният управител на Кърджали Бисер Николов и министърът на Македония и Тракия в Република Гърция Теодорос Караоглу, който е на посещение в региона, цитирани от БТА.

Гръцкият министър уточни, че за свободното преминаване са необходими две неща - пътят и кантарите за измерване на товарите, и на второ място - митници.

Пътят от българска страна е готов, като се очаква следващата седмица да бъде открит участъкът от спирка "Джебел" до село Подкова. До лятото от гръцка страна трябва да бъде изградена 4-километровата отсечка, свързваща Маказа с магистралата.

По думите на областния управител на Кърджали изграждането на въпросните кантари заедно с навес ще струва около 2 млн.лв., като ще се наложи и промяна в инфраструктурата на пункта заради денивелация на местата за поставяне на кантарите.

Очаква се пунктът през Маказа да се превърне в един от най-важните пунктове между България и Гърция, а пътникопотокът да се увеличи тройно през следващата година, прогнозира Теодорос Караоглу.

Само за трите месеца работа през Маказа от Гърция към България са преминали 43 029 автомобила и 102 765 граждани, 1 067 от които от трети страни. Потокът от България за Гърция е от 43 219 автомобила и 106 645 граждани, 846 от които на трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase