Сирийски бежанци. Снимка: архив, Булфото

Две семейства на сирийски бежанци са приютени на прага на зимата от англичани, които от шест години живеят в малкото село Крушево, община Гърмен.

Лили Гилбърт и Ян Додс са дали подслон на имигрантите от Сирия, а местните хора също проявяват съпричастност и състрадателност към съдбата на избягалите от войната чужденци, като им помагат с дрехи, храна, дърва и най-належащото, от което имат нужда, съобщи Нова тв.

Сега децата на сирийските семейства се смеят и играят, но само до преди дни са смятали, че всеки гръм от пиратка в селото е бомба от тези, които свистели в родината им.

Двете многолюдни фамилии знаят само арабски. Затова и комуникацията с приемното им семейство е трудна. Англичаните обаче са твърдо решени да ги научат на български език и да им намерят работа у нас.

"Съчувстваме на тези хора, изпаднали в беда, и не мога да разбера ксенофобските настроения и прояви, на които сме свидетели", коментира пред БТА кметът на Гърмен Минка Капитанова.

По думите й в общинската управа се обсъжда идеята двете затворени преди години училища в селата Скребатно и Осиково да бъдат пригодени за настаняване на сирийски бежанци.

Капитанова поясни, че на общоселски събрания местните хора ще бъдат питани дали са съгласни. Едва тогава ще се направи предложение, което ще се гласува от Общинския съвет, и ако се приеме, ще бъде представено пред Агенцията за бежанците.

Кметицата обясни също, че ако всичко това се случи, няма да е за сметка на общината и да "тежи" на общинския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase