Петър Стоянов - Сумиста пред Апелативния съд във Варна. Снимка БТА

Защитата на единия от подсъдимите по делото "Килърите" Петър Стоянов - Сумиста, поиска днес от Варненския апелативен съд като свидетел по процеса да бъде призован и бившият вътрешен  министър Цветан Цветанов.

Искането е Цветанов да изясни как и защо е тиражирал пред медиите информация, че Стоянов е извършил убийства, както и да отговори на въпроса дали двамата са се срещали във Варна и за какво са разговаряли.

Още по темата
Защитата поиска още като свидетел по делото да бъде призован комисар Валентин Цолевски. Той трябва да обясни дали е имал нарочни контакти със свидетели по процеса и дали докато делото е било пред първата съдебна инстанция в Шумен, ежедневно е контактувал с прокурор Ася Петрова.

Другото искане на защитата на Стоянов беше свързано с изготвянето на счетоводна експертиза, която да установи какви дялове са придобили Емил Кюлев и „ДЗИ Банк” от „Тракия банк”, какви дялове е следвало да получи подсъдимия Георги Вълев и сключвал ли е убитият бизнесмен Румен Рачев договори с „ДЗИ Банк”.

Варненският апелативен съд провежда второто заседание по делото "Килърите". На 12 ноември процесът бе отложен, за да имат възможност адвокатите на подсъдимите да се запознаят с нови  документи, представени от прокуратурата.

На първа инстанция делото бе гледано в Шуменския окръжен съд и освен Сумиста подсъдими са Васил
Костов-Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и  Райчо Станев.

Срещу тях са повдигнати обвинения за три убийства, палежи и други престъпления.

Стоянов, Костов и Вълев получиха доживотни присъди. Попов бе осъден на 17 години затвор, Стойнев - на 15, а Атмаджов - на 4 години лишаване от свобода.

Заседанието днес започна с изслушване на тройна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Янко Попов.

Според адвоката на Попов здравето на подсъдимия е силно влошено след прекаран исхeмичен инсулт и без възможност за рехабилитация в условията на ареста.

Самият  Попов заяви, че условията в шуменския арест били нечовешки, там нямало свеж въздух и възможност за движение, поради което здравословното му състояние се е влошило, и също поиска съдът да измени мярката му от "задържане под стража" в „домашен арест”.

Съдът остави без уважение искането на адвокатите, тъй като според лекарите трите заболявания на Попов датират отпреди ареста му и могат да се лекуват амбулаторно с лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase