Снимка: БТА
fallback

Системата за разделно събиране на отпадъците ще заработи и до края на следващата година ще възстановим равнището, което имахме. В това увери ресорният заместник-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев пред БТА.

По думите му в момента се прави преглед на ефективността от прилагането на Закона за управление на отпадъците и се констатира отстъпление от постигнатите резултати през 2007-2008 г., когато са били установени стандарти на системите за разделно събиране на отпадъците.

Едно от предизвикателствата ни през този четиригодишен мандат ще бъде не само да преодолеем отстъплението от разгръщането на системите, но и да въведем разделно събиране на биоразградимите отпадъци, компостирането и използването им като почвен подобрител, посочи Георгиев.

Заместник-министърът отбеляза, че за целта ще бъде осигурен необходимият брой кофи. Бяхме постигнали конкретен стандарт за определен контейнер, с определен обем на определен брой жители и честота на извозване, всичко това ще бъде възстановено, обеща той. Според него това ще стане по пътя на контрола и определяне на стандарти, които да бъдат ясно разписани не в закон, а в споразумения с общините и оползотворяващите организации.

Крайният срок за привеждане в съответствие на организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, който сме им определили, е краят на 2014 г., коментира заместник-кметът по екология на Столична община Мария Бояджийска. До този срок всички оползотворяващи организации трябва да подменят контейнерите за разделно сметосъбиране с тип "иглу", което е и едно от минималните изисквания за подписване на договори с тях, добави тя.

Изискванията предвиждат и поставянето на по-голям брой контейнери, като местата за тях са определени от районните кметове, и са съобразени с нуждите на хората.

Организациите трябва да поставят контейнерите там, където кметовете са определили, а ако е необходимо - и на допълнителни места, каза още Бояджийска.

Сега системата за разделно събиране на отпадъците у нас буксува. Вината за това се прехвърля между основните участници в нея - организации за оползотворяване на отпадъци, общини, Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ и жителите, които трябва да генерират голяма част от отпадъците.

Голям процент от чистите отпадъци за рециклиране в момента се генерира от производствени и търговски обекти. От разположените цветни контейнери за полезна смет от населението обаче, идват едва 15-20 процента от суровината за рециклиране, сочат данни на една от големите оползотворяващи компании.

Тръгнала с мащабни информационни кампании и големи обещания преди 2008 г., днес в популяризирането на системата се влагат скромни средства. Решаване на проблема се търси и с европейски средства, като един от изпълняваните в момента проекти е "Обмен на опит и добри практики в провеждането на информационни кампании за разделното събиране и третиране на отпадъци - ЕкоТрейн", финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От неразбориите печелят клошарите, които обират ценната суровина от кофите и я предават срещу заплащане в най-близкия пункт. Макар да оскъпяват с дейността си оползотворяването, всъщност те извършват необходимото сепариране на битовите отпадъци, което голяма част от населението не извършва. Повечето хора неглижират задължението си да изхвърлят разделно отпадъците с оправданието, че "всичко отива на едно място". А някои от "зеленомислещите" граждани, които започнаха да го правят ентусиазирано преди няколко години, вече се отказаха.

Липсата на достатъчно кофи за разделно събиране наблизо е сред основните причини, домакинствата да не събират разделно отпадъците си. Наблюденията показват, че броят им в кварталите на София беше чувствително намален през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Mangi4a

преди 10 години

Ех, арабески!Дано не се покриете в мъглата.

19

от Софиянец

преди 10 години

И със тези постижения - неспособност да раздели буклука - българския народ влезе в ЕС. Защо търсите вината винаги в другите!

18

анонимен

преди 10 години

в люлин имашекофи за разделно събиране на *** но простият българскигражданин ги пълнеше с какво ли не само не и по предназначение *** обръщахакофите за стъкло и таки ги счупиха след година фирмата се прибра останалитездрави контейнери така че само глупаците са виновни за неразделното събиране набоклука в софия

fallback