Снимка: Булфото, архив

Лаборатория за синтетични наркотици е разбита при операция в Сливен, сред задържаните е 38-годишният И. Г. от града - организатор на престъпната дейност, съобщи днес Първолета Мандинска - регионален говорител на Областната дирекция на МВР, цитирана от БТА.

Акцията е започнала на 30 септември, когато полицията при обиск в дома на Й. В. /37 г./ в сливенския квартал "Република" открива около 350 мл субстанция, реагираща на амфетамин и прекурсори.

При разследването било изяснено, че доставчик на прекурсорите и организатор на производството е И. Г., а Й. В. е физическият производител на метамфетамина.

След разкриването И. Г. е изградил нова лаборатория в дома на братята Д. К. /45 г./ и П.К. /54 г./ в сливенското село Калояново. На 5 ноември двамата са задържани в момент на производство на метамфетамин.

Конфискувана е приблизително 500 мл субстанция, подложена на топлинна обработка. Иззети са и прекурсори, медикаменти и вещества, необходими за получаване на синтетичния наркотик, известен като пико. На следващия ден е претърсен и дома на И. Г., където са намерени и иззети 40 таблетки амфетамин и 3 грама метамфетамин. Мъжът е задържан за 72 часа.

Предстои разглеждане на мярката за неотклонение "задържане под стража". Операцията е осъществена под ръководството на Окръжната прокуратура в Сливен, уточняват от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase