Спешният център в МБАЛ - Бургас. Снимка: Dnes.bg
fallback

Близо 20 свободни места за различни специалности е обявила бургаската болница в Бюрото по труда. От доста време здравното заведение в черноморския град изпитва сериозни затруднения при намирането на специалисти за някои от отделенията си.

„Проблемът не е само за нашата болница, а засяга цялата медицинска система в България. Конкретно при нас няма гръден хирург, хирург по изгаряния и пластика, токсиколог, алерголог, неонатолог. Това са специалисти, които са в недостиг изобщо за страната ни”, коментира прокуристът на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Освен това болницата се опитва да намери реаниматори, лекари за Спешното отделение, както и медицински сестри в инфекциозното и хирургичното отделение. 

Част от тези специалисти никога не са били на щат в бургаската болница, поради което здравното заведение е сключило договори с лекари от страната и при спешни случаи разчита на тях.

МБАЛ-Бургас е акредитирана за обучение на студенти по медицина и всяка година тук се провеждат стажове. Това дава надежда на ръководството, че част от обявените свободни работни места ще бъдат заети от сега завършващите лекари и медицински сестри. В момента около 25 специализанти са на стаж в бургаското здравно заведение.

Практиката показва обаче, че повечето млади хора, които завършват медицина, предпочитат да търсят професионална реализация в чужбина.

„Тези, които остават да работят в България, се насочват към специалности, които не са толкова натоварени. Така се получава една диспропорция сред специалистите – едните са много и не могат да си намерят работа, а за други има недостиг. Това също е проблем в системата на здравеопазването”, коментира д-р Стелиян Славов, зам.-директор на здравното заведение.

Особено сериозен е проблемът в Спешното отделение, където перманентно се търсят лекари, а текучеството на кадри е голямо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

още един лекар

преди 10 години

Повечето пишещи не осъзнават наистина сериозността на проблема. От моите колеги 2/3 вече са навънка, а 80% от другата 1/3 са тук само докато си вземат специалността. После и те заминават. Какво ще стане след 15-20 год., когато по-старите лекари, които сега са огромния % от съсловието, вече ги няма направо не знам. Решението е само и единствено драстично вдигане на заплатата на младите лекари, за да може тези, които завършват сега да се задържат. За вече заминалите решение няма.

31

Mangi4a

преди 10 години

И аз съм гладен! Няма да откажа, някоя по-млада сестричка!

30

star lekar

преди 10 години

bai hasane,..sled 10 godini niama da ima koi da vi lekuva,...mladite kolegi shte izbiagat,..a nie starite niamame vreme ot mladi sestri,...kvo shte pravish togava,..a bai hasane,...shte idesh v niakoe voenno podelenie niakoi sergant li da te sashie kato katostrofirash,...a

fallback