Спешният център в МБАЛ - Бургас. Снимка: Dnes.bg

Близо 20 свободни места за различни специалности е обявила бургаската болница в Бюрото по труда. От доста време здравното заведение в черноморския град изпитва сериозни затруднения при намирането на специалисти за някои от отделенията си.

„Проблемът не е само за нашата болница, а засяга цялата медицинска система в България. Конкретно при нас няма гръден хирург, хирург по изгаряния и пластика, токсиколог, алерголог, неонатолог. Това са специалисти, които са в недостиг изобщо за страната ни”, коментира прокуристът на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Освен това болницата се опитва да намери реаниматори, лекари за Спешното отделение, както и медицински сестри в инфекциозното и хирургичното отделение. 

Част от тези специалисти никога не са били на щат в бургаската болница, поради което здравното заведение е сключило договори с лекари от страната и при спешни случаи разчита на тях.

МБАЛ-Бургас е акредитирана за обучение на студенти по медицина и всяка година тук се провеждат стажове. Това дава надежда на ръководството, че част от обявените свободни работни места ще бъдат заети от сега завършващите лекари и медицински сестри. В момента около 25 специализанти са на стаж в бургаското здравно заведение.

Практиката показва обаче, че повечето млади хора, които завършват медицина, предпочитат да търсят професионална реализация в чужбина.

„Тези, които остават да работят в България, се насочват към специалности, които не са толкова натоварени. Така се получава една диспропорция сред специалистите – едните са много и не могат да си намерят работа, а за други има недостиг. Това също е проблем в системата на здравеопазването”, коментира д-р Стелиян Славов, зам.-директор на здравното заведение.

Особено сериозен е проблемът в Спешното отделение, където перманентно се търсят лекари, а текучеството на кадри е голямо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase