Снимка: архив, Булфото

Ще направим всичко възможно от следващата година да помагаме на семействата с репродуктивни проблеми, обяви кметът на Варна Иван Портних при откриването на информационния център на фондация "Искам бебе".

Според кмета в бюджет 2014 г. може да се заложат средства, които да отиват за поне един ин витро опит на семейства с репродуктивни проблеми.

В момента община Варна няма практика да финансира подобни опити. Бургас обаче е лидер във финансирането, като отделя близо 200 000 лева годишно. За София сумата е между 150 000 и 200 000 лева.

"Много семейства нямат пари и са принудени да теглят кредити, за да плащат ин витро процедурите си", коментира на свой ред координаторът на "Искам бебе" за Варна Женя Ценовска, цитирана от вестник "Черно море".

Обикновено един ин витро опит струва между 3000 и 5000 лева.

Според Ценовска семействата с репродуктивни проблеми в града и областта са близо 30 000.

До момента 3100 семейства от Варна са подали документи до фонда за асистирана репродукция към министерството на здравеопазването.

Семействата, които усетят, че имат репродуктивен проблем, да не губят никакво време с ходене по баби, знахари, врачки, нека признаят за проблема си, няма нищо срамно в това, призова Женя Ценовска.

Няма нищо по-добро от това да се раждат български деца. Това пък заяви д-р Милен Врабевски от фондация "Българска памет", който е дарил средства за изграждане на центъра.

Врабевски съобщи, че неговата фондация е помогнала на 28 семейства с репродуктивни проблеми от София. Вследствие на процедурите са се родили 19 деца. Това е над средния процент успеваемост, изрази задоволството си д-р Врабевски.

Според него асистираната репродукция е един от начините за решаване на демографските проблеми на нацията.

В центъра на фондация "Искам бебе" на улица "Начо Начев" семействата с репродуктивни проблеми ще имат възможност  да получат трансфер към качествени специалисти за решаване на проблема си, първа подкрепа, полезна информация, заключи Женя Ценовска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase