Снимка: Булфото, архив
fallback

Студенти окупираха тази сутрин НАТФИЗ, НБУ и Великотърновския университет "Св.Св. Кирий и Методий".

Младите хора във Велико Търново окупираха аудитория 321 точно в 9.15 часа и се обявиха в подкрепа на своите колеги от  Софийския университет.

"Няма подкрепа от страна на ръководството. Очакваме вашето присъствие!", гласи краткото послание на студентите окупатори, изпратено до редакцията на Dnes.bg.

Oще по темата
Пред аудиторията има разпънат транспарант с надпис: „Окупация”. Исканията на студентите са за подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване, за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят, повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството.

"Окупираме 321 аудитория на ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", защото тя е емблематична, защото тук е започнала
университетската окупация преди 23 години", поясни Светлин Тачев, един от двайсетте студенти и докторанти, обявили началото на окупационните действия.

Студентите посочиха, че окупацията ще протече с установен студентски контрол върху аудитория 321, като учебният процес в останалите аудитории ще продължи както до момента.

Рано тази сутрин бе окупиран и НАТФИЗ. "Ранобудните студенти" разпространиха снимка, на която се вижда плакат с надпис "Окупация". Студентите са около 40-50 и са окупирали Аулата на сградата на актьорите по актьорско майсторство за куклен театър. Другата сграда, която се намира откъм „Раковска”, е отворена и в нея учебни занятия и репетиции се провеждат.

Окупиран бе и НБУ в София. "Ние, протестиращите студентите от Нов български университет, изцяло осъзнаваме историческата ситуация, в която нашата Република се намира. Това несъмнено е разделен момент, в който стоейки безучастно или невзимайки позиция, рискуваме да обърнем гръб на собствения си народ, държава и бъдеще", се чете в декларация на окупиралите НБУ, която продължава:

"Водени от разбирането, че най-големият потенциал на едно общество са младите хора (а ние, студентите, сме основно млади хора), ние няма как да останем равнодушни или безпристрастни към случващото се. Затова официално декларираме пълната си подкрепа и солидарност към нашите протестиращи колеги от СУ “Св. Климент Охридски”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Mangi4a

преди 10 години

Окупация -- добре!Протести -- добре!Студентите -- бъдещето на България -- добре!Само, че за какво протестира "бъдещето на България" не разбрах.Нека един студент (желателно най-умния) да ми обясни каква е програмата им, какви са целите им, с какви средства ще се борят? Ако ми хареса може и аз да ги подкрепя... Нищо, че не съм студент -- и на мен не ми е безразлично бъдещето на България. Засега действията им будят у мен само недоумение

175

До Анонимен

преди 10 години

"От зимата насам ясно се очерта реалността, че явно ГЕРБ толкова много пречи на комунистите, че плюят кръв .."---Ами те взаимно си пречат в борбата за кокала, която е жестока, но какво от това? Разликата в идеологиите им е НИКАКВА.Искат едно и също: разпродаване на териториите директно на чужденци (даже без да плащат данък в хазната като фирма); толерантно приютяване на мусюлмани без документи, симпатизанти са на монополното разграбване и подаряват ресурсите на страната. Да виждаш разлика?

174

Анонимен

преди 10 години

Браво на младежите! Да ни чуят и видят по света к'ви са ни убави управниците! До дупка!

fallback