Варненци ще се радват на нови автобуси. Снимка: Булфото, архив

70 чисто нови автобуса ще тръгнат по линиите на градския транспорт на Варна след около месец. Договорът за доставката им беше официално подписан днес от изпълнителния директор на "Градски транспорт" Злати Златев и търговския директор на полската фирма "Соларис" Адам Желински.

Новите возила ще пристигат поетапно в града, след като бъде преведено авансово плащане по проекта, като в понеделник ще бъдат осигурени условия българска делегация да приеме прототипите на трите вида автобуси, които Варна ще получи, информира Желински.

Новите возила ще бъдат светлосини с бял кант. 30 от тях ще са съчленени, а 40 – солови. Ще се движат с дизел и природен газ.

Всички автобуси ще бъдат климатизирани, ще са пригодени за хора с увреждания и за деца. Специални електронни табла ще указват на пътниците на коя спирка се намират.

Кметът на морския град Иван Портних пък припомни, че вече е подписан и договорът за доставка на 30 нови тролейбуса, като те ще бъдат доставени до 1 година.Така по линия на европроектите ще разполагаме със 100 нови превозни средства на обща стойност над 60 млн. лева, каза Портних.

Доставката на новите автобуси и тролейбуси е един от началните етапи в проекта за интегриран градски транспорт на Варна, който трябва да приключи до края на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase