Сирийски бежанци в лагера в Любимец. Снимка: Ройтерс, архив

Жителите на Казанлък и днес, както и вчера, ще блокират движението през прохода Шипка в знак на протест заради плановете на правителството да настани бежанци в Центъра за обучение на МВР.

Всичко тръгна от миналата седмица, когато стана ясно, че се обсъжда школата на МВР да бъде закрита, а в сградите да бъдат настанени бежанци. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. 

Местните започнаха и подписка с искане за провеждане на референдум, който да определи дали школата да стане затворен център за бежанци и вчера само за час тя е била подкрепена от над 350 души. 

Местната власт също се оказа неподготвена за промяната, а кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви пред Нова телевизия, че с централната власт разговарят по медиите.

Още по темата

Хората се заканват, че ако правителството не промени плановете си, протестите в София щели да се видят на властта "като майски дъжд".

Местните заявяват, че не са против бежанците, но не искат те да бъдат настанявани именно там, тъй като наблизо се намират вододайната зона на Казанлък, военният завод "Арсенал", както и исторически забележителности като тракийската гробница например.

Освен това жителите на Казанлък настояват школата да остане, да се запазят работните места, а на бежанците да им бъдат осигурени нормални условия за живот.

"Изпратили сме декларация с исканията си", заяви кметът на града. Доводите в нея са, че наблизо се намира завод „Арсенал”,  военен полигон, който е действащ с отговорности и мисии на НАТО, вододайната зона на града, както и наличието на общинската болница, която няма налични средства да се погрижи за бежанците.

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова призова хората към спокойствие.

"Заставам зад всяка позиция, която защитава интересите на гражданите", заяви тя.

Въпреки това местните заплашват, че може да се стигне и до гражданска война, защото дори и центърът да е затворен, бежанците ще намерят начин да излязат оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase