Снимка: архив, Булфото

Спокойна е епидемиологичната обстановка в Омуртаг въпреки кризисната ситуация с водоснабдяването, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Търговище. Няма регистрирани заразни заболявания от началото на критичния период.

Контролът на водата се осъществява ежедневно. Вземат се проби вода от една произволно избрана водоноска и едно детско заведение, които се изследват в лабораторията на РЗИ в Търговище.

До момента са изследвани общо четири проби, от които три са без отклонения, а една - от детска градина, не отговаря по показател колиформи. Отклонението се дължи на недобре измити и дезинфекцирани съдове за съхранение на водата. Издадено е предписание до директора на градината.

Още по темата
Няма условия за създаване на здравен риск, тъй като водата се използва за миене и почистване, категорични са здравните инспектори. За пиене на децата са доставени достатъчни количества нискоминерализирана и натурална бутилирана вода, отговаряща на Наредба 6 за здравословното хранене на децата от 3 до 7 годишна възраст, допълват от РЗИ.

В града от 10 октомври бе обявено бедствено положение заради липсата на питейна вода. Причината е в драстично намалелия дебит на водоизточника край село Кипилово и множеството аварии по 42-километровото трасе на водопреносната мрежа. За този период вода в града бе пусната веднъж - във вторник, 15 октомври.

Продължава събирането на вода в резервоарите на дружеството край града. Тя постъпва по тръбопровода от
водоизточника край село Кипилово и с цистерни, които превозват течност от Търговище. Пет камиона от по 20 и 30 тона транспортират водата. От ръководството на "ВиК" обещават на гражданите водата да бъде пусната отново тази вечер за 6 часа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase