Тикворезба. Снимка: архив, Булфото

За поредна година празникът на тиквата в Севлиево събира жителите и гостите на града.

Карнавален парад, конкурси, концерти и изложби предвижда програмата за празничните дни, които съвпадат с традиционният есенен панаир, съобщават от Община Севлиево - организатор на проявата.

В конкурса "Тиква най-най" по традиция участват стопани от цялата страна, които показват тикви с причудливи форми и експонати с гигантски размери.

На ценителите на кулинарията организаторите ще предложат изложбата "Тиквени изкушения".

Майстори готвачи ще изненадат посетителите с разнообразие от специалитети, които ще бъдат подредени в централното фоайе на Общината.

Гостите на празника в Севлиево ще могат да опитат от "най-дългия тиквеник", който ще надхвърли 233 метра, колкото беше и миналогодишният, посочват организаторите.

Една от атракциите е традиционният карнавален парад, наречен от местните хора "Влакът на Тиквенбург". Градът е спечелил името Тиквенбург, тъй като в Севлиево традиционно се отглеждат тикви.

Забавни ателиета за малките художници, открита сцена на таланта и надпяване между пенсионерски клубове включва още програмата за празничните дни, в които ще бъдат отбелязани 20 години от създаването на местното бизнес сдружение "Севлиево 21-ви век".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase