Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Oще по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

220

отбранителна линия

преди 10 години

плана е следния... създават ни изкуствени препятствия, че да не може да стигнем до тях. за да елиминираме политиците - ще трябва да се справим с ***, мафията и полицията - а сега и арабите ще ни отвличат ресурсите и вниманието. докато сме заети с еничарите, *** и мутрите и *** - те ще си правят каквото си искат. и да ви помогна с друго - поздрава за здравей е - салам алейкум, отвръща се - алейкум салам. за довиждане се вика - аллах смарладък/тур./ и се отговаря аллах гю.. нещо си

219

Анонимен

преди 10 години

Стига с тия "бежанци"! Тия не са бежанци, а нелегални емигранти, при това нахални! Бежанците са в съседните държави и близо до границата със Сирия, защото чаката момент да се завърнат. А тия са хукнали на хиляди километри и при това се държат така все едно целият свят им е длъжен! Да не говорим, че сигурно повече от половината изобщо не са от Сирия, а от Африка! Така, че ако прекалят с претенциите май ще трябва да ги натирим обратно!

218

1

преди 10 години

проблемът е висш политически приоритет и няма какво повече да се заблуждаваме и да чакаме спасител. Няма кой да ни спаси. Проблемът с бежанците ще се влошава все повече, независимо от развоя на сирийската криза, която сама по себе си ще продължи още години наред. Но вижте, голяма част от прииждащите бежанци не са само от Сирия. Има от Африка, Афганистан, все райони, които и занапред ще генерират мигрантиМеждународното съчувствие малко би помогнало в момента. Какво стана в Гърция- нейната стена на границата с Турция практически спря нелегалната миграция по това критично направление. От няколк

fallback