Снимка: Булфото, архив
fallback

Пчеларите подготвят протестни действия заради липсата на европейски субсидии, съобщи Даниела Челебиева от Съюза на българските пчелари пред „Фокус“.

„На европейско ниво не се прие да има субсидия на пчелно семейство. Отправили сме искания чрез Комисията по земеделие да се намерят някакви възможности за плащане на кошер по линия на директни или национални плащания. Декларацията ни е изпратена и до министъра на земеделието Димитър Греков, но от него нямаме отговор. Ето защо взехме решение и ще предприемем активни протестни действия. На 16 октомври протестните действия са предвидени в цялата страна по общини, а на 23 октомври ще има национален протест в София”, обясни Челебиева.

Тя добави, че когато е била въведена Национална програма за пчеларство през 2007 година, броят на пчелните семейства е бил 720 хиляди, а през 2012 година са били 520 хиляди.

Челебиева призова да се обърне внимание както на пчелите, така и на пчеларите.

Пчеларите през 2007 година са били 40 хиляди, а сега са 19 хиляди. Както през новия програмен период не се предвиждат субсидии за пчелно семейство, това ще доведе до тотално намаляване на броя на пчеларите.

Това ще бъде пагубно за реколтите от плодове, зеленчуци, слънчоглед, рапица, както и за много диворастящи култури, които се опрашват от пчелите”, каза още Даниела Челебиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Даниела Челебиева

преди 10 години

С молба към анонимния Пчелар - 12 коментар, да не злослови по мой адрес или по адрес на дружеството или на организацията, в която членувам. СБП има 1 представител в Работната група, която е приемала Националната пчеларска програма 2014-2016, приносът на нашата организация са удължаване на срока за приемане на документи на месец и увеличаване 4 пъти на средствата за борба срещу вароатоза, за да се подпомагат всички пчелари по тази мярка, искаме всеки с рег. пчелин да има право да кандидатства.

15

Даниела Челебиева

преди 10 години

Проблемите са много,изкупните цени не се променят вече 5 години и са около 4 лв. за кг,ако се движеха с темпа на минималната работна заплата от 2004 година насам,вече трябваше да са над 7 лв.Субсидиите достигат до не повече от 5 % от пчеларите,заради тях се изкривява пазара и 95% от пчеларите в страната изнемогват, има неравнопоставеност на пчеларите с останалите земеделски производители в Европейския съюз. Да не говорим за американските пчелари,които получават по 125 долара на пчелно семейство.

14

ot 16 do 14

преди 10 години

:-} do 14 iskah da kaja..

fallback