Снимка: архив Булфото

На днешната дата през 1912 г. Банско е освободен от турска власт и 5 октомври по традиция се чества като празник на града. Празничният ден започна с тържествена света литургия в храма "Света Троица", където на паметната днешна дата преди 101 години воеводата Пейо Яворов обявява, че Банско и банскалии са вече свободни.

Тържествено тази сутрин бе издигнат и националният флаг във всички учебни заведения. Ръководители и граждани на Банско положиха венци и цветя на паметници и паметни плочи на видни банскалии и участници в борбите за национално освобождение и обединение.

С празника на града ни - 5 октомври - отбелязваме и 101 годишнина от освобождението на Банско, заяви в празничното си обръщение към банскалии кметът на община Банско Георги Икономов.

Вече 101 години сме свободни и сами ковем съдбините си. И ако днес Банско е един модерен и развиващ се град, то заслугата е преди всичко на хората, които се раждат, работят и творят тук, добави кметът. Според него с уникалното съчетание на модерност и вековна духовна традиция, на неповторима природа и героична история, на предприемачески дух и забележително гостоприемство, Банско придобива все по-голяма популярност пред света. Концерти, изложби, риболовен турнир за деца са част от събитията в днешния празничен ден в Банско, който ще завърши вечерта с тържествена заря, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase