Снимка: архив, Булфото

Община "Родопи" дава възможност на граждани, които имат незаконни постройки, да ги узаконят, като крайният срок за подаване на молбите е 26 ноември 2013 година, съобщи главният архитект на общината Атанас Недевски.

По думите му това е възможност, която държавата предоставя на всеки 10 години и се отнася за допълващо застрояване, гаражи и летни кухни.

"Масово по селата хората имат по няколко незаконни строежа и това е една възможност да ги узаконят, ако отговарят на необходимите условия", коментира Недевски.

За целта тези постройки трябва да се намират минимум на 3 метра от съседите, а ако това разстояние е по-малко, е необходима нотариално заверена декларация от съседа, че е съгласен.

Общината е подготвила необходимата документация и типови молби. Ако сега се пропусне срокът, следващата възможност ще бъде след 10 години.

Актът на узаконяването ще се извърши, след като специалистите на общината извършат проверка за типа на сградата, отстоянието от съседите, за статута на земята, върху която се построени.

"Най-общо процедурата изисква време около 3 месеца, което включва заснемане на сградата, изготвяне на проект, издаване на акт за узаконяване и едва след това въвеждането й в експлоатация", обясни Недевски.

С новия закон за устройство на територията общината въвежда и нова практика - узаконяване на строежи изградени до 31 март 2001 година, за които няма строителни книжа, но са отговаряли на тогавашните или сегашни разпоредби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase