Снимка: Булфото

Въвеждане на разрешителен режим за посещение в района на Седемте Рилски езера в Национален парк Рила – например максимум до 500 души на ден, поискахме в декларация, изпратена до Министъра на околната среда и водите, ние от Сдружение “Зелени инициативи”.

През почивните дни в района се струпва огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на уникалната екосистема на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока.

По данни на управата на парка до 2009 година годишно Седемте Рилски езера са посещавали не повече от 1000 души, а в момента броя им е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хиляди.

Активисти на сдружението потвърждават данните за заблатяване на езерата, ерозия на склоновете, силно замърсяване следствие на многократно нарасналия брой посетители. Това е причината да настояваме държавата да въведе ограничителен режим. Подобна практика е въведена на много места в света – Мачу Пикчу, Гранд Каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват „Кроноцки“ в Камчатка и т.н.

Предлагаме да се създаде експертна група към Министерството, която заедно с представители на НПО да определи допустимите параметри на брой хора, които могат да посещават едновременно района на Седемте рилски езера.

Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси, съгласно чл. 77 ал. 1 и 2. от Закона за защитените територии.

Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване.

Вярваме, че всяка добра идея трябва да бъде подложена на обществена дискусия, защото така ще намерим най-добрия начин за нейното осъществяване. Заедно можем да намерим формулата за хармония с планината, за да успеем да я запазим и за поколенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase