Снимка: Булфото, архив

Непречистени отпадни води, изтекли в река Янтра, са причинили замор на риба, съобщиха от Регионалната екоинспекция във Велико Търново.

След подаден сигнал е установено, че в участъка от моста за жп гарата до бента край Царевец има умрели риби от различни видове и размери, съобщи БТА.

Направените измервания са показали ниско съдържание на разтворен кислород във водата, но не е установено химическо замърсяване от промишлени източници.

Според експертите, причина за замора е изтичането на непречистени отпадъчни води през преливника на градския колектор след проливните дъждове през последните дни.

Постъпването на голямо количество органика в реката е довело до бързо изчерпване на разтворения кислород и е станало предпоставка за измиране на рибата.

По предписание на РИОСВ, екипи от ВиК "Йовковци" са направили технически оглед на канализационните съоръжения и са констатирали, че аварийните шахти не функционират заради извършващите се строителни дейности по водния цикъл на град Велико Търново.

Предстои сключване на договор със специализирана фирма, която да почисти тръбите, за да бъде отпушен градският колектор към пречиствателната станция и така да се предотврати изтичане на отпадъчни води в реката, уточняват от екоинспекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase