Снимка: Булфото, архив

62 незаконни ромски къщи и бараки ще бъдат премахнати в Стара Загора, след като комисия на общината започна проверка на незаконното строителство в ромския квартал "Лозенец".

През първия етап на проверката са установени 62 незаконни къщи. По-голяма част от обитателите им нямат лични документи и адресна регистрация. Реално трудно може да се установи колко точно хора живеят в тях, обяви на пресконференция инж. Ангел Стоманярски, началник отдел "Контрол по ЗУТ" в общината.

Къщите са разположени на общинска земя в западната част на парк "Аязмото" сред борова гора и реално граничат с ромския квартал. Обитателите му живеят без ток и вода, палят огън и така създават реална опасност за възникване на пожари в парка с уникална растителност, създаден от митрополит Методий Кусев преди повече от 100 години.

10 % от всички незаконни постройки са неузаконяеми и нетърпими, т.е. са в противоречие с общия устройствен план на Стара Загора. До момента в общината са постъпили едва четири молби за узаконяване на незаконни къщи в кв. Лозенец.

Предстои да бъдат премахнати и три автомивки, които работят незаконно на територията на града, информира инж. Стоманярски. Проверките на незаконното строителство в общината продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase