Снимка: архив, Булфото

Абсурдно е ние, хотелиерите, да правим фалшиви резервации на руснаците, които имат жилища у нас, за да могат хората да стигнат до имотите си, тъй като не им се издава многократна виза. Това заяви Елена Иванова - председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, по време на работна среща.  Според представителите от бранша, ако държавата наистина иска да развива приоритетно туризма, то спешно трябва да се разрешат визовите проблеми.

„Не е логично ние да си осигуряваме 10-годишни визи за САЩ, и то след като знаем какъв е визовият режим там, а тези собственици, които искат да инвестират тук и да плащат данъци впоследствие, да имат затруднения с получаването на документи за нашата страна”, каза още председателят на Съюза на собствениците.

Пред експертите от двете министерства хотелиерите подчертаха, че договорът, който държавата е сключила с чуждестранната компания, помагаща на нашите консулства при издаването на визи в Беларус, Украйна и Русия, трябва да бъде прекратен.

„Години наред ни се внушаваше, че без този договор ние няма как да просперираме и да имаме ръст на туристите от тези държави. Резултатите обаче показват друго. Договореностите с тези визови центрове не само че не ни помагат, а напротив - пречат на развитието на туризма”, заяви Иванова.

В защита на нейните думи се изказа и председателят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов, който поясни, че чуждата посредническа фирма, които държавата уж е наела да помага на консулствата ни, печели на гърба на България. Така например визата, която за целия ЕС е 35 евро, се оскъпява с още 22-25 евро, които посредникът прибира като такса за услугата.

„И когато за България визата стане около 60 евро, а за Гърция и Турция документите се издават само за 35 евро, кой чужденец ще избере нашето Черноморие? Тези фирми играят ролята на куриер между туристите и консулствата. По-добре да се наемат повече служители в нашите служби и визите да се издават само там”, коментират туроператори.

Наскоро хотелиери от Слънчев бряг са се срещнали с вицепремиера Даниела Бобева и са обсъдили с нея възможността студенти, които са последна година, да бъдат изпращани в консулските служби, за да помагат при издаването на визи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase