Снимка: архив, Reuters
fallback

Пенсионер на 75 години от Пловдив не плаща и стотинка за електричество. Сам си произвежда тока с помощта на 40 соларни панела, които е монтирал на терасата си в панелен апартамент в жк "Тракия", пише "Труд".

"Нямам електромер, нито ми трябва. Докато съм жив, няма да ползвам ток от монополиста", категоричен е Васил Владиков, който по професия е инженер.

Захранвам бойлер, индукционен котлон и два телевизора с фотоволтаици, разяснява той.

Общата мощност на соларния му минипарк е 1000 вата. "Дори и да не са осветени преди обед, пак произвеждат енергия", посочва Васил, който живее в панелка от 34 кв.м.

В слънчевите колектори е вложил 9000 лева, спестени от пенсията. В продължение на 4 години живеех с по 2 лв. на ден. Измършавях, но оцелях", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Анонимен

преди 10 години

1000 вата на 12волта и 1000вата на 220волта не е едно и също бе тъпани!1000 вата на 1волт е батерия на цасовник а 220волта може да постигне с инвертор ище постигне забелижителните 10 ватана 220 волтаа или не може да си пустне и крушка!Ако цялата инсталация е на 12волта съм съгласен ама тя е скъпа като материали.След три години лед и слънце от панелите ще остане само спомена за Китайския народ.

140

redordead

преди 10 години

1000 вата на час предполагам, че е, коетоозначава, че поризвежда над 20 кв на денонощие, което е наълно достатъчно за едно домакиснвто, ако не са включени няколко конвектора зимата....

139

Гнафт

преди 10 години

А през зимата има да потраква зъбки ако не е с парно

fallback