Снимка: Булфото, архив

Все още има граждани със "зелени паспорти" и на седмица се извършва подмяна по 6-7 документа от този вид. Обикновено това са граждани, които от много години живеят зад граница и не са идвали до момента в страната. Това каза началникът на сектор "Български документи за самоличност" в ОД на МВР-Пловдив главен инспектор Камелия Ковачева пред БТА.

Тя припомни, че право на старите паспорти имат граждани, които към 31.12.2000 година са навършили 70 години.

Около 60 000 задгранични паспорта на граждани от Пловдивска област с изтекъл срок на валидност не са върнати в МВР при общо издадени 170 хиляди подобни документа за последните три години.

По закон това трябва да стане до три месеца след изтичане на срока, като предаването е задължително, като целта е да се избегне изгубване или кражба на документите или да се използват за престъпление чрез подправяне.

Глобите за непредадени в срок, но съхранени документи е от 20 до 150 лева, а при загубване или кражба - от 30 до 200 лева, в зависимост от тежестта на нарушението.

При личните карти документите с изтекъл срок от 2010 г. до 31 юли 2013 година са 8500, което според Камелия Ковачева, на фона на подадените 415 000 заявление през това време, са много малко.

Тя припомня, че срокът за подмяна на лична карта с изтекъл срок е един месец, пак в такъв срок трябва да смени и при промяна на имена или на постоянен адрес.

Друг момент, в който хората допускат нарушение е при децата навършили 14 години. В едномесечен срок след навършване на тази възраст, а за децата, които живеят в чужбина от деня, в който влязат в България, трябва да им бъде издадена лична карта, като процедурата е
безплатна.

Проблеми в сектора след масовата подмяна на документите преди три години вече няма, отчита Ковачева.

За този период обаче са наложени глоби най-вече за неспазване на сроковете за преиздаването на документите. За седемте месеца на тази година са издадени 9 800 акта, което според Ковачева, в сравнение с предходните години, е една много прилична цифра.

През 2011 са съставени 24 500 акта и съответно наказателни постановления, за 2012 броят им е 21 900.

Издаването на първата лична карта при навършване на 14 години -до 16 години е безплатно, от 16 до 18 години цената е 13 лева, при най-масовата група /от 18 до 58 година/ услугата струва 18 лева, до 70 години е 11 лева, а след тази възраст - отново безплатна, припомня Ковачева. Срокът за изпълнение на обикновената услуга е 30 дни. При спешни случаи може да се използват бърза /за 3 дни/ и експресна /за 8 работни часа/, като
таксите при тях се умножават съответно по две и по пет.

При кражба на личните документи гражданите трябва да знаят, че в срок до 3 дни трябва да заявят това обстоятелство както в сектора за издаване на документи, така и в районното полицейско управление, за да не им се налага глоба, обясни Ковачева. Важно е, по думите й, да се знае, че загубена лична карта се обявява в цялата шенгенска система и ако се намери в друго лице ще бъде конфискувана, а лицето ще има проблеми, коментира тя.

В Пловдивска област най-голямата група чужди граждани получили българско гражданство са от Молдова и Македония. При отказ от гражданство получаваме информация от Министерството на правосъдието и документите на тези лица се обявяват за невалиднии има срок, в който трябва да се върнат, уточни Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase