Знамената на иституциите са свалени наполовина в деня на траур. Снимка: БТА
fallback

Механична асфикция (задушаване) е причината за смъртта на двамата миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов, които бяха открити мъртви в петък миналата седмица, след като бяха в неизвестност 18 дни в рудник "Ораново".

Oще по темата

"Смъртта им е вследствие на ясно изразено запушване на дихателните пътища с кална маса, която е притиснала белия дроб и реално човек няма възможност да диша", поясни Александър Костов, зам.-директор на МБАЛ-Благоевград, който оповести резултатите от аутопсията на двамата миньори.

При първите двама миньори - Асен Стойнев и Христо Младенов, които бяха открити мъртви, още при инцидента на 16 юли, е имало и комбинирани травми, вследствие на притискането със земната маса в мините, посочи още Костов.

По план в срутилата се галерия в рудник "Ораново" е трябвало да се копае от началото на август, призна пък управителят на мината Валери Манов.

"Наложи се по-рано да започнем, тъй като в предишната  63-та галерия се оказа, че запасите от въглища са с 50% по-малко от предвиденото. Пластовете в този проход бяха изтънели, което означава, че не можем да добиваме. Затова, вместо да чакаме три месеца и да бездействаме, започнахме да проучваме следващия 64-и тунел", обясни Манов.

Според него това не е нарушение, нито пък е причината за срутването на калната и скална маса. "Не сме длъжни да уведомяваме енергийното министерство всеки път, когато променим предварително начертания план на работа", коментира управителят.

Тези решения се взимат от ръководството и от главния инженер на рудника.

При срутването на 16 юли загинаха четирима въглекопачи. Телата на Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити часове след инцидента, а на Николай Михайлов и на Иван Лазаров - чак на 2 август, 18 дни след началото на издирвателната акция. Днес миньорите започнаха укрепване на някои критични участъци в мината. В момента е спрян добивът на въглища, не се извършва производствена дейност.

Работи се само по ремонт и поддръжка на техниката и съоръженията, ползва се намален състав, тъй като няма работа за всички. На смяна се трудят не повече от 20 подземни работници.

Миньорите изпълняват предписанията, дадени от Областна инспекция по труда - Благоевград. Извършва се вентилация на забоите. Следи се за противопожарната обстановка. Източват се подпочвените води, за да не се наводнят  изработките.

Днес в цяла България е обявен Ден на траур в памет на четирите жертви от ада в "Ораново".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback