Снимка: Булфото
fallback

Седемте рилски езера могат да се превърнат в блата заради огромните потоци от хора около природния феномен, алармират еколози.

Езерата са подложени на непосилен „човешки натиск” - ако там продължават да ходят толкова много хора и няма План за управление на Националния парк „Рила”, езерата са обречени. Това обясни съпредседателят на партия „Зелените" Андрей Ковачев пред вестник „Преса”.

През последните няколко години посетителите са нараснали десетки пъти. „Вече има сериозен човешки натиск върху екосистемата на езерата и е нарушено биологичното равновесие там,” обясни той.

Заради човешкото присъствие в езерата ще започнат да цъфтят водорасли. Освен битовото замърсяване и отъпкването, проблем е и прогонването на животните, които по рано са обитавали тези територии. Изчезнали са мечката, вълкът, дивата коза и глухарът от птиците.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

банкеръ

преди 10 години

Що бе туристите пикаят в езерата ли,мечките като пикаят къде им отива пикнята.В блата могат да се превърнат от промяна в климата не от това,че тревата е огазена или изядена на салата от туристите.Ако зимата температутите не паднат под -20 градуса за 6 месеца наистина ще е проблем.

75

Анонимен

преди 10 години

До почитателя на "Великият учител" Никакъв "велик учител" не е Дънов, а малко по-необикновен психопат - вероятно недоизлекуван от по-мека форма на шизофрения. "Учението" му е пълна МЪТИЛКА и нито един сериозен и истински религиозен и философски авторитет в света не го взима на сериозно.

74

Анонимен

преди 10 години

Зелени рекетьори !

fallback