Министър Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото
fallback

Куп нарушения на концесията и в работата на миньорите в рудник "Ораново" разкри икономическият министър Драгомир Стойнев, който пристигна в мината след вестта за новия трагичен инцидент - смъртта на 49-годишния миньор Асен Грънчаров, който е получил инфаркт и е починал в рудника. 

"Рудник "Ораново" не плаща концесията си и работи без одобрен план и обхват на дейностите. Администрацията е знаела това и си е затваряла очите. Освен това не са плащани заплати за второто полугодие на 2011 г. и цялата 2012 г.", каза той.

Oще по темата
По думите му тази "престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес" ще бъде пресечена.

Стойнев намекна и за възможно отнемане на концесията на собственика на минута.

"Като извадим двете затрупани момчета, остават само няколко метра, ще вземем мерки. Има правила и държавата ще си дойде на мястото", категоричен бе той.

По инициатива на министъра са създадени работни групи от Министерството на икономиката, МВР, социалното министерство и експерти от Минно-геоложкия университет, които ще работят по изменения и допълнения на действащия правилник за минно-спасителни и газо-спасителни дейности, както и по правилник по безопасността на труда.

"Виждаме резултатите от тези дупки в законодателството", допълни той.

В момента представители от Инспекцията по труда и НОИ са тръгнали към мястото, където е починал 49-годишният Асен Грънчаров, за да направят проверка.

Предстои да бъде направен оглед на мястото, ще бъдат разпитани и свидетелите.

Очакват се и резултатите от аутопсията, която се извършва в болницата в Благоевград.

Междувременно търсенето на двамата затрупани миньори все още продължава в галерия "А".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

kalinkamalinka

преди 10 години

В България се работи като през феодализпа.

24

kalinkamalinka

преди 10 години

ЖАЛКО, ЖАЛКО ,МНОГО ЖАЛКО !

23

ПИТАМ

преди 10 години

БОГ ДА ПРОСТИ ТЕЗИ БЪЛГАРИ, КОИТО ЗАГИНАХА, РАБОТЕЙКИ КАТО РОБИ, ЗА ДА ИЗКАРАТ НАСЪЩНИЯТ...СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВАТА ИМ...Какво означава Стойнев намекна и за ВЪЗМОЖНО отнемане на концесията??? Правилното словосъчетание не ли отнемане на концесията ВЕДНАГА? Да не спазваш правилата, но държавата да ти дава възможност да продължиш да смучеш го има само в България!!! Защо държавата се показва засрамено, само когато белята вече е станала? Къде е превантивната и и регулаторна роля преди това?

fallback