Снимка: архив, Булфото

Десните партии се разминаха в позицията си за втория тур на местните избори във Варна, който предстои в неделя. Част от тях подкрепят кандидата на ГЕРБ Иван Портних, други пък призоваха да не се гласува изобщо на балотажа.

Партиите, които на първия тур на изборите във Варна застанаха зад независимия кандидат Чавдар Трифонов, няма да подкрепят никого от достигналите до балотажа Христо Бозов и Иван Портних, декларираха на съвместна пресконференция днес от Демократическата партия, ДСБ, НДСВ, БНД, ЕНП, БДФ, "Синьо единство" и "Обединени земеделци".

Още по темата
Според представителите на тези партии единственият и автентичен десен кандидат на вота във Варна, подкрепеният от тях, е бил Чавдар Трифонов, който остана трети след първия тур на изборите.

От "Синьо единство" излязоха дори с декларация, в която призовават останалия втори на първия тур кандидат на ГЕРБ Иван Портних да се оттегли от надпреварата и да подкрепи Чавдар Трифонов.

И от осемте политически формации заявиха, че постигнатият от Трифонов резултат е добър, но броят на гласувалите е много нисък. 

Други седем десни партии и 28 организации обаче подкрепят кандидатурата на Иван Портних за кмет на Варна. По думите на местния лидер на СДС Цанко Цветанов, ако десните партии, застанали зад Чавдар Трифонов, са наистина такива, на балотажа в неделя трябва да подкрепят кандидата на ГЕРБ.

“Това е тезата, около която се обединихме с Новото време, Гергьовден, Радикалдемократическа партия и Свободен избор”, обясни той. Цветанов допълни, че ниската избирателна активност на първия тур на частичните местни избори е вследствие на прикритите зад инициативни комитети кандидати, които са се прокламирали като десни. 

“Това обърка хората. Надявам се на балотажа варненци масово да гласуват”, допълни председателят на СДС-Варна.

От Федерацията на свободните граждани пък подчертаха, че почти всички партии и организации, които стоят зад кандидатурата на другия претендент за кметския стол, доц. д-р Христо Бозов, са платени и поръчкови.

“Това са платени хора, криминални елементи, които през последните няколко месеца всяваха смут в управлението на Варна”, казаха от организацията. “Ако сега десните подкрепят Христо Бозов, това означава, че не са десни. Те или работят срещу дясното, или имат задкулисни договорки”, заявиха от „Движение Свободен избор" и „Гергьовден".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase