В края на седмицата се очаква покачване на нивото на Дунав. Снимка: БТА

Край Видин нивото на река Дунав е далеч под критичното, увери в интервю за БТА Любомир Низамов, временно изпълняващ длъжността областен управител на Видин.

Той уточни, че във Видинска област са готови с необходимите мерки, след като наводнения заляха Европа.

„В момента всичко е спокойно. Повишаване нивото на река Дунав се очаква към края на седмицата, но дори то да се вдигне с 3 метра, няма опасност от наводнения“, заяви Любомир Низамов.

Той каза, че дунавските защитни съоръжения предпазват от високите нива на реката 96 000 дка земеделски земи, населението на град Видин и още 12 населени места. В този район са разположени 8 отводнителни помпени станции, които спомагат за изхвърляне на подпочвените води, които се появяват при високите нива на Дунав, уточни Низамов.

Още по темата
Според него не се налага допълнително укрепване на дигите. При по-продължително поддържане, повече от 20 дни на високо ниво на реката, дигите започват да пропускат по-малко и някъде се налага да се укрепват и затапват с чували пясък. Така се постъпи през 2006 година, когато нивото на река Дунав край Видин се качи до 10 метра, ниво недосгигано от 100 години назад. Тогава дигите издържаха. Констатациите засега за дигите са, че са в добро състояние, обясни Низамов.

Проблемът обаче е, че ако все пак се стигне до пробив, нивото на града остава под нивото на Дунав. При допускане на наводнение означава, че Видин ще е наводнен няколко месеца, защото това не е порой - идва високата вода и за няколко часа отминава и каквото е могла е отнесла, изрази опасенията си той.

От хидрометеорологична станция в Ново село съобщиха,че днес река Дунав в първия български участък на км 833 при Ново село и 791 при Видин бележи понижение. Понижението на нивото на река Дунав при Ново село е с 18 см и днес то е 518 см.

При Видин е отчетен спад от 10 см, водният стоеж е 566 см. Крайград Лом нивото е 578 см и е в застой.

Останалите хидрометеорологични станции до края на българския участък на река Дунав отчитат повишение на нивото със стойност от 9 до 15 см. Температурата на водата е 19 градуса.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase