Снимка: Булфото

Хотелиерите в "Слънчев бряг" отчитат ръст на ранните записвания и очакват по-добър летен сезон от миналогодишния.

Наблюденията им сочат категорично, че икономическата ситуация в отделните страни не оказва съществено влияние върху намеренията на чуждите туристи да летуват в България, коментира Елена Иванова, председател на Управителния съвет на Съюза на собствениците-Слънчев бряг пред БТА.

Хотелиерите в курорта "Слънчев бряг" посрещат "Лято 2013" с много добра подготовка на базите си, голяма част от тях са реновирани. Всички хотели работят и приемат туристи, посочи тя.

Над 150 000 легла е базата, с която курортът посреща новия сезон. Най-предпочитания пакет сред туристите е All Inclusive.

Пенсионерите от чужбина предпочитат да посещават морските ни курорти през април, май, септември и до първата десетднeвка на октомври, коментира председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците-Слънчев бряг.  Още преди официалното откриване на туристическия сезон броят на туристите в курорта наближава 50 000 души. Според ранните записвания е установен ръст между 7-10 процента, което сочи по-добър от 2012 г. летен сезон, отчитат от организацията.

След предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриване на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна и др. страни се очаква ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари. Очакванията са за ръст между 12 и 14 процента спрямо миналата година на руския пазар, от Украйна и Беларус също се очакват добри цифри, посочи Иванова.

Около 5 процента пък е очакваният ръст на британските летовници. Чуждите туристи проявяват интерес към различна категория хотели, но най-предпочитани са с три и с четири звезди.

Чужденците твърдят, че летните ни курорти са красиви, но трябва да обърне внимание на чистота, да се спре строителството, искат повече тишина и спокойствие, както и условия за забавление на децата, отбеляза Иванова.

Тя подчерта, че един от проблемите е недостигът на персонал, най-вече в ниските нива на бранша - сервитьори, бармани и готвачи.

"България има много добре подготвени такива кадри, които заради атрактивното заплащане в съседни държави и курорти напускат страната по време на сезона", допълни Иванова.

Официално сезонът в Слънчев бряг ще бъде открит на 6 юни. В курорта вече е въведен и се осъществява контролен режим, за да не се допускат опасни и шумни превозни средства и товарни машини по пешеходните зони. Наложена е забрана за паркиране на автомобили по алеите, зелените площи и тротоарите на комплекса. То ще се извършва на обособените паркинги или в зоните за почасово паркиране. Цената на услугата е 1.50 лeва с ДДС плюс стойността на sms съобщението.

Ако тези условия не са спазени, превозните средства се репатрират или заскобяват, а таксите за
"освобождаването" им са съответно 50 и 25 лева.

С разрешение от кмета на община Несебър в комплекса право да обслужват летовниците ще имат 270 таксита. Достъпът на превозни средства, които зареждат търговски обекти на територията на Слънчев бряг - Изток ще бъде разрешен от 9.00 ч. до 16.30 часа през деня и от 1.00 ч. до 7.00 часа през нощта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase