Снимка: Булфото, архив

1000 лв. глоба е наложила Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ на директора на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Велика и Георги Ченчеви" в Севлиево, съобщават от агенцията.

С глоба от 2000 лв. е санкциониран и акушер-гинеколог от клиниката "Акта Медика". Наказанията са наложени, след като инспекторите на Агенцията установили, че лекарят и директорът не са сезирали незабавно Дирекцията за социално подпомагане - Севлиево, МВР или ДАЗД за направени аборти от момичета, настанени в дома.

В единия от случаите 17-годишна възпитаничка на дома след оплаквания от болки в корема е приета за лечение в клиниката.

Според амбулаторния лист два дни по-късно момичето е направило спонтанен аборт. След това е изписано от болницата и се е прибрало в Дома. Момичето разказало на инспекторите от Главна дирекция "Контрол по правата на детето", че е споделило с директора на Дома вероятността да е бременно. Веднага е заведено на лекар, който е потвърдил това.

Докторът подробно е разяснил рисковете от прекъсване на бременността. На следващия ден обаче момичето е заведено отново в болничното заведение от директора и възпитател, за да направи аборт. Девойката споделила пред проверяващите, че никой не я е попитал за мнението й и за страха, който е изпитвала от тази процедура.

Установен е още един случай на момиче, на което е бил направен аборт през 2012 година. То е на 16 години и в момента отново е бременно. Друга възпитаничка на Дома е родила, но детето е настанено в Дом за медико-социални грижи, тъй като в момента тя не може да се грижи за него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase