Доц. Христо Бозов Снимка: архив, Булфото

Варна е с нов временно изпълняващ длъжността кмет на града. Досегашният - доц. Христо Бозов, беше свален и заменен тази сутрин по време на сесия на местния парламент.

Новият кмет до провеждане на извънредните местни избори ще бъде арх. Димитър Николов, който досега беше зам.-кмет в екипа на Кирил Йорданов с ресор „Европейски проекти и програми”.

В началото на сесията 33-ма съветници поискаха с декларация оставката на Бозов с мотива, че не изпълнява задълженията и ангажиментите, които е поел при избирането му.

При гласуването 26 души казаха "за" за свалянето му от поста, а трима бяха  "против". Това бяха Ивайло Митковски и Николай Недков от ДСБ и Костадин Костадинов от НФСБ. „Някои от вас май не могат да ме гледат в очите. Като изключим 3-4 души, знам, че останалите общински съветници са се подписали под декларацията за оставката ми като част от партийната дисциплина”, коментира доц. Бозов.

Той подчерта още, че най-вероятно няма да спази обещанието си да не се кандидатира за кмет. “Сега вие ме карате да го направя”, обясни той, обръщайки се към съветниците от ГЕРБ. „Има странно раздвоение у ГЕРБ. Техният кмет беше свален, те имат мнозинство и администрацията е тяхна. Нека си решават вътрешнопартийните въпроси, без да вкарват общинските съветници в техните проблеми", каза представителят на ДСБ д-р Ивайло Митковски.

Костадин Костадинов пък припомни, че само преди месец доц. Бозов е бил избран единодушно, включително и от мнозинството на ГЕРБ. “Сроковете, в които мненията се променят, стават все по-кратки. Или в Община Варна има шизофрения, или Кирил Йорданов се е разчеквал като стоножка, угаждайки на всички", коментира той.

Въпреки бурните изказвания зам.-кметът на община Варна Димитър Николов беше избран за временен кмет на града с 29 гласа „за”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase