Снимка: Reuters, архив

Започнато е дознание срещу родители от Враца, заподозрени за малтретиране и неполагане на грижи за едно от децата им - петгодишно момченце, съобщиха от отдел "Закрила на детето" в града.

Детето бе намерено в безпомощно състояние при поредна проверка в петък от социалните работници в жилището, обитавано от семейството с пет деца. Установено е, че момчето не може да се движи, затова незабавно е откарано в болница.

След медицинския преглед то е настанено в отделението по детска хирургия на врачанската болница в общо тежко състояние и гангрена на краката вследствие на измръзване, съобщиха от пресцентъра на болницата, cцитирани от БТА.

Лекарите установили още, че детето е системно недохранвано, за него не са полагани грижи, има данни също, че е било бито, уточниха от лечебното заведение.

Вчера момченцето е оперирано, като са отстранени пръсти и част от тъканта на петите на краката, за да се спре тежката инфекция. Според лекарите то ще се възстанови и ще може да ходи след лечението, което е започнато.

След седмица детето ще бъде изписано и настанено в социално заведение, най-вероятно до пълното му възстановяване.

Останалите деца също са изведени от семейството и настанени в социален дом под полицейска закрила, съобщиха от отдел "Закрила на детето" във Враца. Пострадалото момченце и неговите братя и сестри вече веднъж са настанявани в институция през 2010 г. заради лоши битови условия в дома на семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase