Общ преглед

На Тодоровден коне мериха сили и грация на кушиите по поляните край селата Крупник, Черниче, Сушица и в м."Св. Тодор" в подножието на Пирин над Брежани в община Симитли.

Преди състезанията край Крупник отец Величко отслужи водосвет за здравето на стопаните и животните. Много емоции предизвикаха надбягванията и надпреварата за сила с теглене на товар от конете. Публиката се забавлява най-много, когато по трасето се спусна единственият ездач от Черниче, който се яви на кушията с 11-годишното си магаре Маруся. На метри от финала, верно на магарешкия си инат, то спря и много усилия на стопанина струваше да го накара отново да тръгне и да пресече финалната линия.

За първи път Конския Великден, както е известен Тодоровден, бе честван с кушия и в малкото планинско селце
Сушица. По същото време се състоя и празникът в чест на конете и в село Брежани. Там миналата година е възстановена вековната традиция да се чества Тодоровден. Както някога, отново на празничния ден бяха изведени конете на поляните в полите на Пирин.

И тук бе отслужен църковен водосвет, ритуално бяха захранени конете, раздаден бе и постен курбан за здраве. За най-бързия и за най-силния жребец в традиционните надбягвания наградата бе половин тон жито.

За първи път в Хасково се проведоха кушии  по случаи Тодоров ден до квартал Червена стена. 26 каруци взеха участие, а победител стана Йоксел с кон Спартак. Най-голямата атракция бе японско пони с име Бойко и яздено от ром с име Франко, който получи за понито чувал фураж за награда.

За пореден път столичната конна полиция отбеляза празника „Тодоровден“, съобщиха от МВР.  Пред събраната публика служителите от група „Конна полиция” в СПС - СДВР демонстрираха своите умения. В проведеното състезание първо място отвоюва полицейският служител Михаил Михайлов, който направляваше кон Глагон. Униформеният получи наградата от главния секретар на МВР.

Директорът на СДВР връчи на Димитър Милушев наградата за второ място, която полицейският служител отвоюва заедно с коня си Аркан. Трети в класацията на най-добрите се наредиха полицейските служители Божидар Каракушев и Лилия Савова. Техни партньори бяха конете с екзотични имена Секундар и Далибор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар