Данаил Георгиев и Живко Желев Снимка: архив, БулФото

Пловдивските апелативни магистрати потвърдиха присъдата на Хасковския окръжен съд, определил 12 години затвор за шофьора Данаил Георгиев, който минути преди Великден през 2011 година в Симеоновград уби с колата си шестима младежи и рани други двама. Съдът лиши Данаил и от правото да шофира в продължение на 15 години.

Обвиняем по делото е и братовчедът на шофьора Живко Желев. Според обвинителния акт в пияно състояние (1,07 промила алкохол в кръвта) Живко е преотстъпил управлението на автомобила си на Данаил Георгиев, който също в пияно състояние (1,30 промила алкохол в кръвта) и с неразрешена скорост от 133,6 км/ч връхлетял върху движещи се по тротоара младежи и причинил по непредпазливост смъртта на шестима от тях, както и средни телесни повреди на други двама.

Още по темата
На първа инстанция Живко получи присъда от 10 години лишаване от свобода и 13 години без право да застава зад волана.

Пловдивските магистрати обаче са намалили наказанието му на 7 години затвор, като са го лишили от правото му да шофира за срок от 10 години.

В мотивите е записано, че хасковските съдии не са се съобразили със смекчаващите вината обстоятелства - чистото съдебно минало на Живко, младата му възраст, добрите характеристични данни, разкаянието за стореното, дълбокото му съжаление, че е дал ключовете от автомобила на братовчед си и че е станал причина да загинат негови съученици и приятели.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase