Николай Димитров, кмет на Несебър Снимка: архив, Булфото

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект на общината Валентин Димов са отстранени от длъжност. Това реши Бургаският окръжен съд днес.

Прокуратурата поиска отстраняването на двамата, за да не пречат на събирането на доказателства и свидетелски показания по разследването на скандала "Дюнигейт".

Кметът на Несебър и главният архитект бяха обвинени на 11 февруари за нарушения при продажбата и разрешението за строителство върху защитени територии-дюни.

Адвокатите на Димов и Димитров заявиха в съда, че двамата не само не са пречили, но до момента дори са подпомогнали разследването по случая с терен от 29 декара, отреден от горския фонд и приготвен за застрояване. Върху терена се оказа обаче, че има защитени пясъчни дюни.

„Самото решение на съда легализира една необоснована теза на прокуратурата. Надяваме се Апелативният съд, който е в тричленен състав, да прояви разум и да приложи точно закона. Няма доказателства да бъдат отстранени, те са хората, способствали за събирането на доказателства, но то няма и какво да се събира още, тъй като всичко е събрано и съответно нищо не могат да възпрепятстват. Това именно е абсурдът”, коментира адвокатът на несебърския кмет Стефан Константинов.

Защитниците на обвиняемите ще обжалват отстраняването им в тридневен срок пред Бургаския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase